Детската градинка во Дебар доби систем на соларна енергија

Во детската градинка "Брешија" во Дебар денеска беше предаден во употреба систем на санитарна топла вода со сончеви колектори, со моќност да обезбеди топла вода во текот на 200 дена во годината.

Проектот  е реализиран од страна на Центарот за развој на Југозападниот плански регион со седиште во Струга, во соработка со општина Дебар.

Системот во употреба го предадоа градоначалникот на Дебар Ружди Љата, директорката на Центарот за развој на југозападниот плански регион, Мирјана Лозановска и директорката на градинката "Брешија" Ајрије Дачи.

- Овој зафат е многу значаен  за оваа институцијата каде децата се згрижени, се воспитуваат и социјализираат за да израснат во вистински личности. Нашата спработка со Центарот за развој на ЈЗПР е на високо ниво  и се очекува реализација на други проекти, рече меѓу другото градоначалникот Љата.

Директорката на Центарот, Лозановска нагласи дека, Центарот со кој раководи таа, опфаќа девет општини. Според неа и во иднина ќе бидат поддржани и други проекти  со цел да се придонесе во создавање што подобри услови во градинаката.

За директорката на детската градинка "Брешија" Ајрије Дачи ова значи многу во правец на  заштеда на финански средства, кои би се пренасочиле за други цели во интерес на децата.

Во дебарската градинката згрижени се над 300 деца.

 

12029636_985831208144696_944288509886069100_o.jpg panele-solare-3
panele-solare-4 panele-solare-2
panele-solare-7 panele-solare-8
panele-solare-5 panele-solare-6

 

© 2011 - Центар за Развој на Југозападниот плански регион