• Трет регионален форум во заедницата
  Почитувани, Центарот за развој на Југозападниот плански регион започнува со реализација на проектот "Одржлив и инклузивен рамномерен регионален развој", кој вклучува и организирање Регионални форуми во заедницата, со цел да се зајакне граѓанското учество во процесот на одлучување на регионално и локално ниво, да се подобрат партнерств ...

 • Втор регионален форум во заедницата
  Почитувани, Центарот за развој на Југозападниот плански регион започнува со реализација на проектот "Одржлив и инклузивен рамномерен регионален развој", кој вклучува и организирање Регионални форуми во заедницата, со цел да се зајакне граѓанското учество во процесот на одлучување на регионално и локално ниво, да се подобрат партнерствата поме ...

 • Прв Регионален форум во заедницата
  Почитувани, Центарот за развој на Југозападниот плански регион започнува со реализација на проектот "Одржлив и инклузивен рамномерен регионален развој", кој вклучува и организирање Регионални форуми во заедницата, со цел да се зајакне граѓанското учество во процесот на одлучување на регионално и локално ниво, да се подобрат партнерствата поме ...

 • Реализирани регионални проект
    Со примо-предавањето на реконструираната детска градинка Пеперутка во Струга, извршено од страна на Градоначалникот на Општина Струга, Рамиз Мерко и директорот на Бирото за регионален развој, Рамиз Реџепи, Центарот за развој на ЈУГОЗАПАДНИОТ плански регион ја завршува годинава со успешна реализација на три регионални проекти, а за чии ...

 • Планирачка работилница за регионални проекти 2019
  Со цел да се постигне подобра координираност во планирањето на активностите за спроведување на Програмата за развој на Југозападниот плански регион (2015-2019), Центарот за развој, заедно со кључните страни од Регионот вклучени во регионалниот развој, организира планирачка работилница, на која се утврдени мерките што ќе бидат спроведени во чет ...

 • Грантовата шема за Центрите за развој
  Во рамките на проектот "Подобрување на општинското владеење", финансиран од  Европската Унија кој се спроведува преку Канцеларијата на УНДП од Скопје во соработка со Центрите за развој, на ден 11.07.2018 година , во хотел Мираж, Струга, Центарот за развој на Југозападен плански регион ја одржа еднодневната работилница, за презентација на ...

 • Потпишани Договори за регионални проекти
  Струга, 09 јули. Со околу 25 милиони денари од централниот буџет ќе се финансираат три проекти во Југозападниот плански регион за подобрување на енергетската ефикасност на јавни објекти во четири општини што му припаѓаат на Регионот, а исто така ќе се подобруваат и комуналната инфраструктура, преку реконструкција на патната инфраструктура и п ...

 • Презентација на ИПАРД
  Денес, 21.06.2018г, во Струга, претставници на Агенцијата за финансиска поддршка на земјоделството и руралниот развој ги запознаа општините од Југозападниот плански регион со мерките и условите за аплицирање за грантови од Програмата за рурален развој за 2018 година.   Од Агенцијата информираа дека наскоро општините ќе можат да апл ...

 • Кичево доби пречистителна станица за отпадни води
  Со пригодна свеченост, на ден 20.06.2018г беше ставена во функција новата пречистителна станица за отпадни води во Кичево. На свеченоста присуствуваа Амбасадорот на ЕУ во Македонија Самуел Жбогар, Заменик Премиерот за економски прашања Кочо Анѓушев, Министерот за животна средина и просторно планирање Садула Дураку, Министерот за економија Креш ...

 • ПРОМОВИРАНА НАДГРАДЕНАТА АНДРОИД АПЛИКАЦИЈАТА „SW MACEDONIA ATTRACTIONS“
  Охрид, 05.06.2018     Пред претставниците на секторите за локален економски развој, туризам и транспорт од општините Охрид и Струга, денеска во Општина Охрид, беше претставена надградената и дополнета Андроид апликација "SW Macedonia Attractions", која е наменета за посетителите што доаѓаат во Регионот, а со цел да се ...

 • Поттикнување на рамномерниот регионален развој
  Скопје, 13 април 2018     Околу  десет милиони денари, обезбедени  од владите на Швајцарија и Македонија, во текот на годинава, ќе бидат инвестирани во осумте плански региони во државата со цел да се поттикне развојот на туризмот, животната средина, бизнис инфраструктурата, како и социјалн ...

 • ИПАРД програма
  Струга, 28.03.2018 За подобрување на локалната инфраструктура во руралните средини во Македонија, на општините, им стојат на располагање 7 милиони евра обезбедени преку ИПАРД програмата, која се очекува да биде активирана во текот на јуни, преку објавување на првиот повик. Ова денес го истакна Игор Трошански од Министерството за земјоделство, ...

 • Трета Седница на Советот за развој
  Советот за развој на ЈУГОЗАПАДНИОТ плански регион, денеска, ја одржа третата седница на која беа разгледани и усвоени Извештајот со степенот на реализација на Програмата за развој на Регионот во 2017 година, како и  Акцискиот план за работа на Центарот за развој во тековнава година. Во однос на реализација на Програмата за развој беше наг ...

 • Презентација на ИПА пред Советот за развој на ЈЗПР
  Дозволете на почеток да ви се заблагодарам за вашето присуство на оваа  средба, затоа што со вашето известување вие придонесувате и во промоцијата на европските перспективи, како еден од најважните сегменти на евроинтегративниот процес. Како Национален ИПА координатор, денес на оваа средба со Советот за развој на Југозападниот плански рег ...

 • Конституиран нов Совет за развој на ЈУГОЗАПАДНИОТ плански регион
  Струга, 24 ноември 2017 Рамиз Мерко е избран за нов претседател на Советот за развој на ЈУГОЗАПАДНИОТ плански регион, на конститутивната седница на ова регионално тело, чија првостепепна задача во следниве две години, како што најави тој ќе биде заложбата за зголемување на средствата наменети за осумте региони во државата, со цел да се достигн ...

 • Нови прозори и врати за потребите на Општина Кичево
  На 17 ноември 2017г, преку проект финансиран од Бирото за регионален развој, Центарот за развој на ЈЗПР, во соработка со Општина Кичево, заврши со активностите за набавка и монтажа на нови ПВЦ прозори и врати за потребите на новата зграда на Општина Кичево. Објектот, неколку години наназад беше вон употреба и немаше елементарни услови за рабо ...

 • Регионот ќе добие јавни тоалети
  Најдоцна до средината на декември Охрид, Вевчани и Центар Жупа, како дел од најпосетуваните туристички дестинации во Југозападниот плански регион, ќе добијат јавни тоалети, што ќе бидат поставени на најфреквентните локации во овие општини.  Економскиот оператор што ја доби тендерската постапка за изработка на санитарните контејнери- Тане ...

 • Фотонапонски систем за градинката „Планински цвет“
  Центарот за развој на југозападниот плански регион, на 21 ноември свечено ја пушти во употреба сопствената електрана на ЈОУДГ Планински цвет во Општина Вевчани. Оваа активност е дел од регионалниот проект "Енергетско-ефикасни објекти во југозападниот плански регион" одобрен од страна на Министерството за локална самоуправа, односно Бирото за ...

 • Реконструкција на детската градинка „Развигорче“
  Центарот за развој на ЈУГОЗАПАДНИОТ плански регион, деновиве, ја заврши реконструкцијата  на детската градинка Развигорче во Охрид со што значително се подобрени условите за престој на најмладите, како и за работа на персоналот во установата.   Вложени се скоро 2,4 милиони денари за изведба на термофасада, заменети се старите врати ...

 • Мирјана Лозаноска е реизбрана за директор на Центарот за развој
  Струга, 16.08.2017  Советот за развој на Југозападниот плански регион, на денешната редовна седница, ја реизбра Мирјана Лозаноска за раководител на Центрот за развој, тело кое посветено на развивање на проекти со кои се поттикнува регионалниот развој. Градоначалниците од деветте општини што му припаѓаат на Регионот беа едногласни во оценк ...

 • РЕГИОНАЛНИ ПРОЕКТИ
  Струга, 3 мај 2017  Со 16,5 милиони денари од централниот буџет ќе се финансираат два проекти на Центарот за развој на Југозападниот плански регион, од кои, со едниот, ќе се подобрува енергетската ефикасност на јавните објекти во седум општини што му припаѓаат на Регионот, а со вториот ќе се унапредуваат услугите во туристичките средини, ...

 • ГРАНТОВИ ЗА МСП
  Охрид, 08 април  Центарот за развој на ЈУГОЗАПАДНИОТ плански регион, во соработка со Фондот за иновации и технолошки развој, на 8 април, во хотелот Инекс Горица во Охрид, организираа инфо сесија за четвртиот повик на Фондот за инструментите - кофинансирани грантови за новоосновани трговски друштва старт-ап и спин- оф, и кофинансирани гран ...

 • Регистар на потенцијали
  Струга, 23 март 2017 Во рамки на општините што му припаѓаат на Југозападниот плански регион, особено во руралните средини, идентификувани се повеќе од 25 локации каде што може да се развиваат различни форми на селективни, или алтернативни видови на туристички и друг вид рекреативни активности. Ова беше истакнато на промоцијата на  Региста ...

 • Извештај за стратегиска оцена за РПУО
  Извештај за стратегиска оцена на животната средина за Регионален план за управување со отпад за Југозападен регион   Извештај од консултации со јавноста за Регионален план за управување со отпад и стратегиска оцена на животната средина за Југозападен регион   Извештај од консултации со јавноста за Регионален план за управување ...

 • Мрежа за инклузивен регионален развој
  Струга, 29 декември 2016  Во Струга, во хотелот Мираж, се одржа конститутивен состанок на Мрежата за инклузивен регионален развој на Југозападниот плански регион, која е одговор на предизвикот да се постигнат целите од Националната стратегија за регионален развој,  при што главниот фокус е насочен кон економскиот развој на руралните ...

 • Реконструкција на градинката
  Во рамките на свеченостите по повод 7 Ноември, денот на ослободувањето на Охрид, вчера, со пригодна свеченост, градоначалникот на Општината, Никола Бакрачески, го пушти во употреба реконструираниот објект од централната детска градина Јасна Ристеска.   -Објектот на детската градинка е изграден водалечната 1972 година и досега не беа изв ...

 • ЈАВЕН УВИД
  Јавен Увид по Нацрт Извештајот за стратегиската оцена на животната средина по Нацрт-Регионалниот план за управување со отпад за Југозападниот регион   Јавен увид Нацрт Стратегиска оцена на животна средина за нацрт Регионален план за управување со отпад за Југозападен регион Техничко резиме (албански јазик)

 • АНДРОИД АПЛИКАЦИЈА ЗА ТУРИСТИЧКИТЕ ВРЕДНОСТИ
  На 19 октомври, во хотелот Милениум Палас во Охрид, пред претставниците на медиумите и другите заинтересирани субјекти, беше презентирана Aндроид апликацијата "Southwest Macedonia Attractions", која, пред се, на посетителите им нуди корисни информации за стотина туристички атракции во Југозападниот плански регион. -Апликацијата е алатка ...

 • Генерирање на регионални проектни идеи за 2017 год
  Центарот за развој на Југозападниот плански регион, го организира првиот јавен настан на 14.09.2016 година во хотел ,,Мираж,, во Струга. Целта на овој настан беше да се запознаат и вклучат претставниците на Општините, бизнис секторот, невладиниот сектор, и образовните институции од Југозападниот регион во реализација на стратешките цели и прио ...

 • Стратешка оцена
  Стратешка оцена на влијание врз животната средина (СОВЖС) Одлука за спроведување на стратегиска оцена Прифаќање од страна на Министерство за животна средина и просторно планирање  

 • Договор за финансиска поддршка на Бизнис центрите за 2016 година
  Министерството за локална самоуправа и Бизнис центрите од осумте плански региони, на 27 мај о.г. , во Скопје,  потпишаа договор за финансиска поддршка на Бизнис центрите за 2016 година со кој се предвидува Министерството да одвои 3,2 милиони денари за нивно финансирање, односно по 400 илјади денари за секој поединечно. - Идејата на МЛС з ...

 • Регионална стратегија за иновации
  Центарот за развој на Југозападниот плански регион, со одржувањето на консултативна средба со засегнатите страни од Регионот, започна со изработка на  регионална стратегија за иновации. Документот, што наскоро треба да биде завршен, има за цел да ги стимулира иновациите, претприемништвото и подобрата  искористеност на иновативниот по ...

 • Договор со БРР
  Струга, 16 мај. Со околу 24 милиони денари од централниот буџет ќе се финансираат два проекти во Југозападниот плански регион за подобрување на енергетската ефикасност на јавни објекти во седум општини што му припаѓаат на Регионот, а исто така ќе се подобруваат и услугите во туристичките средини, преку поставување на комунална опрема, односно ...

 • Решавање на проблемот со кучиња скитници
  Центарот за развој на Југозападен плански регион на ден 06.04.2016 година организираше работен состанок за решавање на проблемот со кучиња скитници во тесна соработка со општините од регионот, СВР Струга и Охрид, Агенција за храна и ветеринарство, Јавните комунални претпријатија и граѓански организиаци од регионот. Целта на состанокот беше за ...

 • Модернизирање на комуналната опрема во Општина Кичево
  Општина Кичево почна со модернизација на опремата за собирање на комунален отпад. Во рамиките на проектот " Поставување на подземни контејнери во урбаните средини на Југозападниот плански регион - втора фаза", Центарот за развој на Југозападен плански регион на Општина Кичево и подари хидраулична подземна платформа со 3 контејенери со големина ...

 • Меѓународната Конференција за регионален и локален развој
  Во организација на Министерството за локална самоуправа, во соработка со ГИЗ, Швајцарската агенција за развој и соработка и УНДП, денеска и утре во Скопје се оддржува Меѓународна конференција на тема: "Предизвици и перспективи во регионалниот и локалниот развој-Децентрализација и ЕУ пристапување". Конференцијата ја отворија министерот за локал ...

 • Детската градинка во Дебар доби систем на соларна енергија
  Во детската градинка "Брешија" во Дебар денеска беше предаден во употреба систем на санитарна топла вода со сончеви колектори, со моќност да обезбеди топла вода во текот на 200 дена во годината. Проектот  е реализиран од страна на Центарот за развој на Југозападниот плански регион со седиште во Струга, во соработка со општина Дебар. Сис ...

 • Нов кров за спортската сала
  На 16 ноември 2015г, преку проект финансиран од Бирото за регионален развој, Центарот за развој на ЈЗПР, во соработка со Општина Струга, односно со ООУ "Браќа Миладиновци", заврши со активностите за реконструкција и изолација на кровот на спортската сала на оваа училиште. Кровот на спортската сала, во последните години, беше многу проблематиче ...

 • Уште два нови инфраструктурни проекти
  Два значајни инфраструктурни проекти, со вкупна вредност од околу 5 милиони денари, се одобрени од страна на Владата на Македонија,  со кои Центарот за развој на Југозападниот плански регион ќе ја подобрува енергетската ефикасност на јавните објекти, како и поефикасно ќе го решава проблемот со јавниот комунален отпад. Согласно усвоените ...

 • Планирачка работилница за регионални проекти
  Со цел да се постигне подобра координираност во планирањето на активностите за спроведување на Програмата за развој на Југозападниот плански регион (2015-2019), Центарот за развој, заедно со кључните страни од Регионот вклучени во регионалниот развој, организира планирачка работилница, на која се утврдени мерките што ќе бидат спроведени во чет ...

 • Промоција на софтверската апликација
  11.11.2015, Струга.  Пред поширок аудиториум, во хотелот Дрим, се одржа промоција на софтверската апликација со која е извршена промоција на инвестициските потенцијали на Југозападниот плански регион. Претставувањето беше извршено од страна на изработувачот- економскиот оператор - ГДИ ГИС Дата од Скопје. Софтверската апликација базирана ...

 • Јавно објавување
  Наслов: Јавно објавување на Рамката за управување со животната средина и за управување со раселувањето - Проект за локална и регионална конкурентност во туризмот (ПЛРКТ) во Македонија   Кабинетот на заменикот на претседателот на владата за економски прашања (КЗПВЕП) го објавува Проектот за локална и регионална конкурентност во туризмот ...

 • Презентација на СФС проекти
  Центрите за развој од осумте плански региони од државата, на ден 14.10.2015г, во организација на Германското друштво за техничка соработка - ГИЗ Ред Програма и Швајцарската агенција за развој и соработка, пред бројни претставници на меѓународната заедница ги презентираа прифатените регионални проекти во рамките на Шемата за финансиска поддршка ...

 • Обука за Географски информациски систем
  Во рамките на проектот за развивање на Географски информациски систем  за управување со градежното земјиште со цел привлекување на инвестиции во Југозападниот плански регион, од 30 септември до 02 октомври, се одржа обука на која претставниците на општините имаа можност да се запознаат со софтверските апликации Арк Гис за клиентски и серв ...

 • Петта работилница со бизнис заедницата
  На 10 јуни о.г, во хотелот Дрим, во Струга се одржа петтата работилница во рамки на проектот: "Формирање на Бизнис центар за поддршка и консултативни услуги за малите и средни претпријатија во Југозападниот плански регион". Работилницата ја отвори раководителот на Центарот за развој на Југозападниот плански регион,г-ѓа Мирјана Лозаноска, со кр ...

 • Четврта работилница со бизнис секторот
  На 22 мај о.г, во регионалната канцеларија на Стопанската комора во Кичево се одржа четвртата работилница во рамки на проектот: "Формирање на Бизнис центар за поддршка и консултативни услуги за малите и средни претпријатија во Југозападниот плански регион".Работилницата ја отворија раководителот на Центарот за развој на Југозападниот ...

 • Трета работилница со бизнис секторот
  На 29 априло.г, во хотелот Дрим, во Струга се одржа третата работилница во рамки на проектот: "Формирање на Бизнис центар за поддршка и консултативни услуги за малите и средни претпријатија во Југозападниот плански регион".Раководителот на Центарот за развој на Југозападниот плански регион,г-ѓа Мирјана Лозаноска, ја отвори оваа работилница и г ...

 • Втора работилница со бизнис секторот
  На 16 април о.г, во хотелот Дрим, во Струга се одржа втората работилница во рамки на проектот: "Формирање на Бизнис центар за поддршка и консултативни услуги за малите и средни претпријатија во Југозападниот плански регион".Работилницата ја отвори раководителот на Центарот за развој на Југозападниот плански регион,г-ѓа Мирјана Лозаноска, која ...

 • Прва работилница со бизнис заедницата
  На 26 март о.г, во хотелот Дрим, во Струга се одржа првата работилница од проектот:"Проширување на функциите на центрите за развој на планските региони во насока на спроведување на активности/услуги за поддршка на приватниот сектор". Главната цел на е да се зголеми конкурентноста на планските региони преку поддршка на малите и средните претпри ...

 • Оглас
  Врз основа на член 22 и член 23 од Законот за работни односи (Пречистен текст ''Сл. Весник на РМ'' бр.145/2014), член 7 став 1 алинеја 4 од Одлуката за основање на Центарот за развој на Југозападниот плански регион, а согласно Проектот ,,Проширување на функциите на Центрите за развој на планските региони во насока на спроведување на активности ...

 • Стратегиска оцена
  Почитувани, Врз основа на член 65 (6) од Законот за животна средина (сл.весник на РМ бр.53/05,81/05, 24/07, 159/08, 48/10, 124/10 и 51/11) Центарот за развој на Југозападниот плански регион отпочна постапка за спроведување на Стратегиска оцена по Стратешкиот плански документ "Програмата за развој на Југозападниот плански регион 2015-2019" год ...

 • Оглас
    The project is co-funded by The European Union Implemented by     GIZ Regional Economic Development Programme SCHEME FOR FINANCIAL SUPPORT TO THIRD PARTIES (SFS) Call for expression of interest for consultancy services The EU-founded Programme for Regional Economic Development in the former Yugosla ...

 • Презентација на новата Програма за развој
  После неколку работилници во низа, на ден 21.11.2014г, пред релевантни чинители од регионот, се презантираше нацрт верзијата на Програмата за развој на Југозападниот плански регион 2015-2019. На презентацијата учествувааше и Заменик Министерот за Локална самоуправа г-дин Љупчо Пренџов. Нацрт верзијата на Програмата ја презентираа експертите к ...

 • Бизнис центар во Југозападен регион
  На 14-ти ноември, во Струга, Центарот за развој во соработка со Министерствот за локална самоуправа и Програмата за развој на ОН (УНДП), на свечена манифестација, го промовираа формирањето на Бизнис центарот за поддршка и консултативни услуги за мали и средни претпријатија во Југозападниот плански регион. Договорот за формирање на Бизнис ...

 • Енергетски ефикасни објекти во ЈЗПР
    Денеска започнаа активностите за мерење на енергетската ефикасност на четири објекти во исто толку општини што му припаѓаат на Југозападниот плански регион за кои скопската фирма Делта проект ќе изготви техничка документација која ќе послужи како основа за барање дополнителни средства за решавање на проблемите со губитоците на енергија ...

 • Презентирање на Студија за одлагање на градежен шут и негов третман
  На 22. Октомври.2014 година, се одржа презентација на: "Студијата за одлагање на градежниот шут и негов третман  во Регионот" од страна на изработувачот- Градежниот институт Македонија од Скопје. Во самата Студија, од страна на економскиот оператор беа предложени 3 можни алтернативи за начинот на собирање, одлагање и третирање на градежн ...

 • Државниот секретар на МЛС во посета на Центарот
  Струга, 30 септември 2014  Министерството за локална самоуправа ги прави сите напори да обезбеди нормално функционирање на Центрите за развој во осумтте плански региони, бидејќи истите се идентификувани како значајни субјекти кои можат да придонесат за регионалниот развој во Македонија преку развивање на проекти со значаен импакт во споме ...

 • Пешачки и велосипедски патеки во регионот
  Во петокот - 26 септември 2014 г., пред поголем број значајни субјекти од Регионот, во Струга, беше претставена Студијата за пешачки и велосипедски патеки, што ја изработи Техничкиот факултет од Битола. Истата е дел од регионалните проекти - одобрени од страна на Министерството за локална самоуправа за 2014 година на Центарот за развој на Југо ...

 • Ревизија на Програмата
  Во четврток, 11.09.2014 Центарот за развој на Југозападен плански регион во соработка со германското друштво за меѓународна соработка ГИЗ РЕД, Министерството за локална самоуправа и други партнери од регионално ниво: претставници од Општините од ЈЗПР, НВО, и други организации, почна со активности за ревизија на Програмата за развој на Југозапа ...

 • Отворен ден за ЕЕ во Охрид
  Во рамките на проектот  "Зголемување на енергетската ефикасност и употребата на обновливите извори на енергија во прекуграничниот регион", задутре - 25 јули-петок во Охрид, во времето од 10 до 17 часот, во рамките на комплексот Летница, односно во долниот дел од ресторанот, граѓаните ќе можат да се информираат за придобивките од користење ...

 • Отворен ден за ЕЕ во Струга
  Во рамките на проектот  "Зголемување на енергетската ефикасност и употребата на обновливите извори на енергија во прекуграничниот регион", на ден 08.07.2014 год во Струга, во времето од 11 до 15 часот, на специјално поставен штанд пред хотелот Београд,  во старата чаршија, граѓаните имаа можност да се информираат за придобивките од к ...

 • Обука за енергетска ефикасност
  Денес, (19.06.2014) во Македонски Брод, во рамките на проектот "Зголемување на енергетската ефикасност и употребата на обновливите извори на енергија", чиј носител е организацијата МАЦЕФ од Скопје, се одржа втората обука за општинската администрација во Југозападниот плански регион. Претставниците од општините, јавните претпријатија, организац ...

 • Имплементација на ПБГ проекти
  Денеска, 10.04.2014 година, во просториите на Центарот за развој на Југозападен плански регион, се одржа работна средба со претставници од економските оператори и претставници од општините и јавните комунални претпријатиа од ЈЗПР, со што почна имплементација на 3 регионални проекти финансирани преку ГИЗ РЕД Програмата. Целта на состанокот беше ...

 • Презентација на ПБГ проекти
  Центрите за развој од осумте плански региони од државата, вчера во Скопје, во организација на Германското друштво за техничка соработка - ГИЗ Ред Програма и Швајцарската агенција за развој и соработка, пред бројни претставници на меѓународната заедница ги презентираа прифатените регионални проекти во рамките на Грантовата шема условена со перф ...

 • Енергетска ефикасност
  Во Кичево  (на 28 февруари) во рамките на проектот за подобрување на енергетската ефикасност, како и искористувањето на обновливи извори на енергија во меѓуграничните региони, финансиран преку ИПА-програмата, беше организирано второто предавање наменето за преставниците на јавните установи, малите и средните претпријатија, како и за граѓа ...

 • Договор со БРР
  Вчера, (13 февруари 2014), во Скопје, во Бирото за регионален развој, од страна на директорот, Џемаил Елмази и раководителот на Центарот за развој на Југозападниот плански регион, Мирјана Лозаноска беше потпишан договорот за финансирање на регионални проекти за тековната година.   По извршената евалуација и усвоениот предлог од страна н ...

 • Договор со ГИЗ
  Центарот за развој на Југозападниот плански регион и Германското техничко друштво за меѓународна соработка,(ГИЗ РЕД Програмата) потпишаа договор за финансирање на четири регионални проекти, од областа на одведувањето и третман на отпадните води. Станува збор за изработка на основен проект за пречистителната станица во населбата Трпејца, колек ...

 • Регионална депонија
  Интегрираните решенија за управување со отпадот преку изработка на планови на регионално ниво, како и надминување на проблемот со постоењето на нестандардни - диви-  депонии се кључните фактори што може да придонесат Македонија да постане зелена дестинација. Ваквиот начин на дејствување ќе придонесе на нашата земја за оваа намена да и бид ...

 • Студиска визита во Копер
  Високата македонска делегација, што ја чинат 30 први луѓе на оптините од Пелагонискиот, Полошкиот, Североисточниот, југозападниот и вардарскиот регион, раководителите на центрите за развој на планскте региони и претставници на ГИЗ РЕД програмата денес беа примени од градоначалникот на Копер, во Р. Словенија, Борис Попович. Пред присутните во А ...

 • Студиска визита во Трст
  30 градоначалници од 5 -те  региони од централниот, западниот и севериосточниот дел на земјата и раководителите на центрите за развој на планските региони, предводени од министерот за локална самоуправа  претстoјуваат во студиска посета на Италија, Словенија и Хрватска. Македонската делегација оствари работна средба со претседателот ...

 • Туристички приоритети
  На Факултетот за туризам и угостителство - Охрид на 31 октомври се одржа работна средба помеѓу претставници на факултетот, секторите за локален економски развој на општините од Регионот и Центарот за развој на Југозападниот плански регион. На средбата стана збор за развојните приоритети на Општините во областа на туризмот, во рамките на израбо ...

 • Брендирање на сирењето 2
  На ден 04.10.2013 год во Центар Жупа се одржа втората работилница од проектот "Брендирање на типични млечни производи од Дебарскиот микро регион". Во тек на работилницата сточарите стигна да припремаат SWOT анализа за сирењето. Присутните идентификуваа јаките страни, слабите страни, можностите и заканите за сирењето. Една од целите што го има ...

 • Проект за Црн Дрим
  Се одржа првиот состанок со работната група за проектот "Физибилити студија за третирање на отпадните води што се влеваат во река Црн Дрим од Струга до Дебар". На состанокот учествуваа експертите, економскиот оператор ангажиран за изработка на студијата, претставници од општините партенри во проектот како и претставници од комуналните претприј ...

 • Брендирање на сирењето
  На ден 27.09.2013 година започна имплементација на пројектот "Брендирање на типични млечни производи од Дебарскиот микро регион". Во фокус на овој проект е брендирањето на карактеристичните производи од овој микро регион кој повеќе е претпознатлив со прозводството на сирењето. Првата работилница, која се одржа во Дебар, имаше на фокус следниве ...

 • PBG Проекти
  Работен состанок со ангажираните консултатнти од ГИЗ РЕД Програмата со цел да се помогне во изработката на проектните апликации за 5-те селектирани проекти со кои ќе се аплицира за грант во висина од 50.000 евра. Непорваратните средства се обезбедени од страна на ГИЗ РЕД и Швајцарската агенција за развој и соработка. Во следниов период проектн ...

 • Алтернатнви извори на енергија
  Денеска се оддржа работен состанок на ангажираниот економски опреатор Мацеф од Скопје со претставници на 9-те општини за изработка на Студијата за примена на алтернатнви извори на енергија. На средбата покрај динамиката што треба да биде запазена стана збор и за селекција на 5 јавни објекти кои се во сопственост на општините а за што ќе бидат ...

 • Мирјана Лозаноска е реизбрана за директор на Центарот за развој
  Досегашниот раководител,  Мирјана Лозаноска е реизбрана за директор на Центарот за развој на Југозападниот плански регион , на денешната седница на Советот за развој, на која покрај другото се разгледуваа прашања поврзани со регионалниот развој. Членовите на Советот едногласно оценија дека Центарот во изминатиот период има остварено знача ...

 • ТЕЦ Осломеј може да ги загрева Кичево, Осломеј и Зајас
  Општината Кичево греењето на населението и деловните субјекти треба да го бара преку изградба на нова топлана и градска цевоводна мрежа. Ваквото решение чини околу 4,5 милиони евра, додека пак се пристапи кон искористување на топлинската енергија од ТЕЦ Осломеј ќе треба да се издвојат околу 13 милиони евра. Ова денеска е истакнато на јав ...

 • Работилница за општинските Совети
  Центарот за развој на Југозападен плански регион во соработка со Програмата за Регионален економски развој на Германската техничка помош во Македонија (ГИЗ РЕД) на 05.07.2013 година (петок), во Охрид, одржа еднодневна тренинг работилница. Работилницата беше наменета за Претседателите на Општинските Совети, координатори на Советничките групи, ...

 • Регионални проекти
  Центарот за развој на Југозападниот плански регион до крајот на годинава ќе имплементира седум регионални проекти за што се издвоени околу седум милиони денари од Буџетот на РМ за развој на планските региони. Со договорот што деновиве е потпишан со Бирото ра регионален развој е предвидено да се изработат три студии и тоа за примена на алтернат ...

 • Рурален развој
  Претставници на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, денеска (11.06.2013), во Охрид, оддржа информативен состанок за објевениот 2 (втор) и 3 (трет) повик за користење на средства од Програмата за финансиска поддршка на руралниот развој. Претставниците на АФПЗРР ги претставија мерките и можностите кои ги нуди ...

 • Иновативни проекти
  На ден 11.06.2013 во просториите на ГИЗ РЕД во Струга, се одржа состанок во врска со Компонента 3 во рамките на ГИЗ, за отворените можности за поддршка на претприемништвото во Југозападниот плански регион. Од страна на ГИЗ донаторот, беше искажано дека тие ќе поддржуват иновативни регионални проекти со вкупен буџет од 300.000 евра. Самите пред ...

 • Презентација на ЦУК
  Врз основа на донесените заклучоци за соработка и координација со градоначалниците утврдени на состанок во Министерство за локална самоуправа, Центарот за развој на Југозападниот плански регион во соработка со МЛС денес во Општина Струга одржаа состанок за презентација на надлежностите и улогата на Центарот за управување со кризи (ЦУК) и Систе ...

 • 4-ти состанок на РАГ
  На ден 16.05.2013 во салата на Советот на Општина Струга се одржа четвртиот состанок од Регионалната Акциска Група (РАГ) во секторот за земјоделство и сточарство. Г-ѓа Драгица Попоска од ЗЕМ "Езерка" е избрана за координатор на РАГ а ас.координатор се избра г-ѓа Вилјана Садикоска од Ед "Грашница" Охрид. Исто така во самиот состанок се направи ...

 • Конституивна седница на Советот за развој
  На 30.04.2013 година со почеток во 11 часот, во салата на Совет на Општина Струга се одржа конститутивна седница на Советот за развој на Југозападен плански регион. На седницата беа присутни сите девет (9) Градоначалници од Општините на Југозападниот плански регион: Цветомир Угриноски - Градоначалник на Општина Вевчани, Ружди Лата - Градонача ...

 • Министерот за локална самоуправа Тахир Хани на посета во Центарот
  Петте години од донесувањето на Законот за рамномерен  регионален развој е доволен период  да се направи квалитетна анализа за ефектите од овој нормативен акт, особено во доменот на надминување на диспаритетите помеѓу Скопскиот и останатите плански региони во државата. Документот треба да биде изработен во најскоро време и истиот тре ...

 • Стратешко планирање
  На ден 27.12.2012 година, во Струга, во салата на Совето на Општина Струга, од 10:00 часот се одржа обука за стратешко планирање на локално ниво. Организатори на обуката беа Генералниот Секретариатот на Владата на РМ, Министерството за локална самоуправа и Центарот за развој на Југозападен плански регион. На обуката се анализираше и дискутира ...

 • РАГ во земјоделството и сточарството
  На ден 10.10.2012 се одржа втората работилница на Региналната акциска група во секторот на земјоделството и сточарството. Целта на работилницата беше да се дефинират принципите на работа- јавно приватно партнерство, дефинирање на организациската структура и поделба на одговорностите и подготовка на план на активности и временската рамка на раб ...

 • Почна формирањето на РАГ
  На ден 12.09.2012 год. во просториите на салата на Советот на општината Струга започна состанокот помеѓу релевантните институции, претставници од земјоделкиот и сточарскиот сектор од Југозападен плански регион. Состанокот во понеделникот беше почеток на иницијативата за формирање на Регионална Акциска Група во овој регион каде што главниот ас ...

 • Работен состанок со претставници на јапонската консултантска куќа Нихон Суико Секеи
  Претставници на јапонската консултантска куќа Нихон Суико Секеи, денеска, имаа работен состанок во Центарот за развој на Југозападниот плански регион, со цел да бидат информирани за напорите што ги прави оваа институција на планот на заштитата на водите во Регионот, со акцент на Охридското Езеро и речниот слив на Црн Дрим. Спомената консултан ...

 • Излезете Надвор, Доживеете го Нашиот Регион
  Под покровителство на Амбасадата на Германија и GIZ РЕД Програмата, организирано од Центарот за развој на Југозападниот плански регион, Туристичкиот кластер EDEN и 13 општини од регионот, од 21-24 јуни ќе се одржи ДЕНОТ НА ЕЗЕРОТО. ПРОГРАМА ЗАОБИКОЛИ ГО ЕЗЕРОТО, ПОЧИТУВАЈ ГО ЕЗЕРОТО  

 • Холанѓани во Центарот за развој
  Денеска (15.06.2012), претставници од национални и локални институции од Холандија, го посетија Центарот за развој на Југозапападниот плански регион, при што беше разговарано за решавањето на проблемот со цврстиот отпад во Регионот. На средебата директорката на Центарот за развој, м- р Мирјана Лозаноска, информира за досегашните чекори што се ...

 • Радовиш Експо 2012
  Од 7-9 јуни 2012 година во Радовиш, се одржа саемот на региони од Југоисточна Европа 2012. Центарот за развој на Југозападен плански регион, со поддршка од ГИЗ РЕД Програмата, учествуваше со свој штанд на кои беа презентирани и општините од регионот.  Промоцијата на Центарот за развој, општините и другите економски оператори од регионот с ...

 • Студиската посета во регионот Долна Нормандија
  Во периодот од 8ми до 13ти мај 2012 година раководителот на Центарот за развој на Југозападниот плански регион беше дел од македонската делегација во рамки на студиската посета во регионот Долна Нормандија (Република Франција). Оваа активност е дел од проектот Децентрализирана соработка помеѓу регионот на Долна Нормандија и Република Македониј ...

 • Претаставници од JICA во Центарот за развој
  Во рамките на поддршката што Јапонската влада и ја дава на Македонија, денеска, претставници на меѓународната агенција за соработка - JICA, предводени од заменикот директор Араки Арефу го посетија Центарот за развој на Југозапападниот плански регион, при што беше разговарано за решавањето на проблемот со цврстиот отпад во Регионот. На средебат ...

 • Покана за учество на обука
  Здружението за заштита на животни "Анима Мунди", членка на Европската вегетаријанска унија и македонски претставник - наблудувач во Европската коалиција за прекин на експерименти врз животни, има задоволство да Ве покани да учествувате на Обуката: "Препораки, укажувања на најдобри практики за контрола и решавање на проблемот со прекумерната бр ...

 • Посета на Центарот за развој
  Претставници од разни институции од областа на регионалниот и локалниот развој од Република Македонија, Република Албанија и Република Косово, во рамки на обуката за локален и регионален развој со пристапот LEADER, организирано од страна на ГИЗ РЕД Програмата во Македонија, на ден 28.03.2012, го посетија Центарот за развој на Југозападен планс ...

 • Развој на рурален туризам
  Околу 30 туристички тренери  наскоро ќе ги мотивират луѓето од селските средини околу Охридското Езеро, да развиваат рурален туризам. Ова се очекува да биде постигнато по завршувањето на проектот "Развој на рурален туризам" кој по иницијатива на Локалната Агенција за Развој од Струга од денеска започна на Факултетот за туризам и угостител ...

 • Основен проект за фекална канализација
  На ден 11.01.2012 година, во просториите на салата на Совет на Општина Струга, преставници од фирмата Метал-Електрик од Скопје (изведувач на проектот), го презантираа основниот проект за фекална канализација за Општина Вевчани и дел од струшката општина (населбите Долна Белица, Подгорци, Октиси и дел од Велешта). На презентацијата учествува ...

 • Опрема за детектирање губиток на водите
  Заменик министерот за локална самоуправа, Сашо Лазаревски, денеска (11.01.2012), во свечена манифестација, им го предаде опремата за детектирање на губитоци на водите во Југозападниот плански регион. Оваа софистицирана опрема, кои денеска им се предадоа на општините од Југозападниот регион, ќе помагат во раното откривање и детекција на загубит ...

 • Мобилен мерен пункт
  Најсовремена мобилна мерна станица за мерење на квалитетот на амбиенталниот воздух денеска (28.12.2011) е пуштена во официјална употреба во Општина Осломеј. Неа, симболично, во функција ја ставија градоначалникот на Осломеј, Фатмир Дехари и раководителот на Центарот за развој на Југозападниот плански регион, Мирјана Лозаноска. Со ова амбиентал ...

 • Театарска претстава
  На ден 23 декември (во Струга), 24 декември во Дебар и 25 во Кичево се одигра театарската претстава на албански јазик "Шкесиа". Претставата имаа можност да ја гледаат сите граѓани од Југозападниот плански регион, од сите 13-те општини кои го сочинуваат овој регион. Комедијата "Шкесиа", на авторот Олса Пошка, има основа од мотиви од минатото, ...

 • Презентација на Физибилити студија
  Се одржа презентација и јавна расправа по Физибилити студијата за одведување на отпадни води од потегот Градиште до Свети Наум. На ден 16.12.2011 во просториите на Општина Охрид, изработувачите на студијата - фирмите "Хидро енерго инженеринг" и "Поинтпро" од Скопје ги изложија техничките решенија за решавање на проблемот со отпадни води на ово ...

 • Играна првата театарска претстава
  На 07 Декември 2011 година, во Домот на култура во Вевчани се одигра првата театарска претстава, од серијата претстави што ќе се играт во регионот. Покрај во Вевчани претставата на 8 декември ќе биде играна во Кичево, а следниот ден во Македонски Брод. Претставата е финансирана со средства од регионалните проекти на Центарот за развој на Југо ...

 • “Ај да си речеме уште една”
  "Ај да си речеме уште една" е театарската претстава на режисерот Андреј Цветановски што премиерно ќе биде изведена на актерите од охридското глумиште на 7 декември во Вевчани. Претставата е современа комедија со елементи на гротеска која постмодернистички го рециклира народното творештво и го става во современ контекст.   Како што нагла ...

 • Презентација на Физибилити студија
  29.11.2011, Струга, во просториите на Центарот за развој на Југозападен плански регион се одржа презентација на "Физибилити студијата за отпадни води од Градиште до Св.Наум". На презентација присуствуваа вработените во Центарот за развој на Југозападен плански регион и претставници од фирмата Хидро Енерго Инженеринг (изведувачи на студијата). ...

 • Министерот за локална самоуправа Невзат Бејта на посета во Центарот
  Министерот за локална самоуправа, Невзат Бејта, денеска (14.11.2011) го посети Центарот за развој на Југозападниот плански регион во Струга, при што се интересираше за функционирањето на ова стручно и административно тело на Советот за развој на регионот. Во разговорот со директорот на Центарот за развој, Мирјана Лозаноска, министерот Бејта бе ...

 • Изработка на техничка документација
  Претставници на фирмата "Хидро Градежен Инжињеринг", на ден 10.11.2011 година, ја претставија првичната верзија на Физибилити студијата за одведување на отпадни води во населените места Вевчани, Подгорци, Велешта, Октиси и Долна Белица. Според нивното решение ќе се искористи секундарниот колектор од Велешта до прочистителната станица кој е ве ...

 • Состанок со невладини организации од регионот
  Центарот за развој на Југозападен плански регион (ЦРЈЗПР), за унапредување на соработката меѓу ЦРЈЗПР и граѓанскиот сектор преку градење на меѓусебниот партнерски однос, организираше три состаноци на три микро региони (на 2 Ноември во  Дебар, на 3 ноември во Кичево и на 4 ноември во Струга) со НВО од 13 општини кои ги покрива овој регион. ...

 • Физибилити студија за отпадни води од Градиште до Св. Наум
  Физибилити студија за отпадни води од Градиште до Св. Наум Фирмата Хидро Енерго Инженеринг од Скопје ќе ја работи физибилити студијата за одведување на отпадни води од потегот Градиште до Св. Наум во Охрид. Денеска претставници од фирмата заедно со Центарот за развој на Југозападниот плански регион оддржа иницијативен состанок со засегнатите ...

 • Проект за изведба на системот за заштита од отпадните води во кичевскиот микро регион
  Министерството за животна средина и просторно планирање е подготвено да ги стави на располагање човечките ресурси и капацитети за да дојде до реаизација на проектот за изведба на системот за заштита од отпадните води во кичевскиот микро регион. Овој систем кој ги опфаќа општините Кичево, Другово, Зајас, Осломеј, Вранештица и Пласница, покрај р ...

 • Имплементација на регионални проекти
  Центарот за развој на Југозападниот плански регион започна со реализација на  регионални проекти, одобрени од страна на Бирото за регионален развој за 2011 година. Во три од проектите се вклучени сите 13 општини од Југозападниот плански регион, а тоа се: Селектирање отпад и набавка на садови за собирање хартија и пластика, Набавка на опре ...

 • ЈАВЕН ПОВИК за невработени лица заинтересирани за практикантска работа
  Центарот за развој на Југозападен плански регион во соработка со ГИЗ РЕД Програмата за регионален економски развој во Република Македонија, ПСМ Фондација и Амбасадата на Кралство Норвешка, како дел од проектот "Креирање на работни места преку Практикантска работа", објавува повик за 15 невработени лица заинтересирани за практикантска работа, з ...

 • Делегација на Долна Нормандија во Центарот за развој на Југозападен плански регион
  Струга, 7 јули МИА Регионот на Долна Нормандија од Франција, низ заеднички активности со Центарот за развој на Југозападниот плански регион, ќе ги поттикнуваат селективните видови на туризам со цел да се продолжи туристичката сезона, што е особено значајно за поголем раст на туристичката економија, е истакнато на денешната финална, заедничка, ...

 • Обука
  Струга, 9 јуни - Од денеска земјоделските производители од Југозападниот плански регион можат да ги користат услугите за испитување на квалитетот на земјиштето со  мобилните лаборатории што Советот на регионот им ги додели на подрачните единици на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство во Охрид, Струга,Дебар, Кичево и ...

 • Работен состанок
  На 7 јуни се одржа работен состанок  во врска со реализацијата на Проектот "Изработка на технички проект за фекална канализација во Вевчани и струшко", одобрен од страна на Биротот за регионален развој за 2010 година. На состанокот присуствуваа Владислав Жупан - општина Струга, Ваит Ајро - "Проаква" Струга, Наталија Калајџиеска Лазороска ...

 • ЈАВЕН ПОВИК
    Центарот за развој на Југозападниот плански регион во соработка со ГИЗ РЕД Програмата за регионален економски развој во Македонија, ПСМ Фондација и Амбасадата на Кралство Норвешка, како дел од проектот "Креирање на работни места преку Практикантска работа", објавува повик за 15 фирми заинтересирани за практиканти, за период од 3 месеци ...

 • Меморандум за соработка
  Универзитетот Св." Климент Охридски" од Битола и Центарот за развој на Југозападниот плански регион денес потпишаа Меморандум за соработка. "Со потпишувањето на меморандумот се отвораат можности академското искуство да биде преточено во конкретни проекти со кои двете институции ќе можат заеднички да аплицираат кај домашните и меѓународните дон ...

 • Договорот за реализација на проектите
  На ден 06.05.2011 година, во просториите на Бирото за регионален развој во Скопје, се потпиша Договорот за реализација на проектите помеѓу Бирото за регионален развој и Центарот за развој на Југозападен плански регион. Директорот на Бирото, Џемаил Елмази истакна дека проектите ќе значат поттик за намалување на диспаритетите меѓу регионите и р ...

 • Завршна манифестација
  На ден 28.04.2011 година, се одржа Завршната манифестација по повод успешно реализираните регионални проекти од 2009 година. На свеченоста во хотелот Дрим присуствуваа министрите за локална самоуправа Муса Џафери и за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Димовски, директорот на Бирото за регионален развој Џемаил Елмази, претседател ...

 • Саем за рецептивен туризам
  На ден 17 и 18 Јануари 2011 година во Охрид, од страна на Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот во РМ се организира саем за рецептивен туризам. Центарот за развој на Југозападен плански регион учествуваше со свој штанд на кои беа презентирани и општините од регионот.  Промоцијата на Центарот за развој, општините и другите економ ...

 • Меморандум за соработка
  Центарот за развој на Југозападен плански регион на ден 12.01.2011 потпиша Меморандум за соработка со Меѓународниот Универзитет во Струга. Заедничката соработка е во насока на мобилизација на потенцијалите и развивање одржливи проекти за остварување на приоритетите од Програмата за развој на Југозападен плански регион и градење на капацитети ...

 • Јавна презентација
  Во рамките на проектот "Физибилити студија за одведување на отпадните води во општините Кичево, Зајас, Осломеј, Пласница, Вранештица и Другово", Центарот за развој на Југозападен плански регион заедно со претставниците на Градежен факултет и општините вклучени во проектот организираат јавна презентација на Студијата. Јавната презентација ќе с ...

 • Здрава храна и млечни производи
  На ден 05.11.2010 година, во просториите на хотел "Кичево" во Кичево се одржа втората обука на тема: "Здрава храна и млечни производи". На обуката учествуваа претставници (индивидуални производители) од општините: Македонски Брод, Пласница, Вранештица, Зајас, Осломеј, Другово и Кичево и предавачите Проф. Д-р Сузана Кратовалиева (од Институт за ...

 • Промоција на производите и креирање на мрежа на производители
  Центарот за развој на Југозападен плански регион почна имплементацијата на проектот "Промоција на земјоделски и млечни производи во Југозападниот регион". На ден 29.10.2010, во Охрид, се одржа првата обука, од предвидените четири, на тема "Промоција на производите и креирање на мрежа на производители". На обуката учествуваа претставници (инди ...

© 2011 - Центар за Развој на Југозападниот плански регион