Skip to content

Пешачка патека – Саат кула до Горна Порта

ДАТУМ

октомври 29, 2020

Категории

Деновиве завршиja градежнитe активности за уредување на пристапна пешачка патека, во стариот дел на градот – Општина Охрид, што води од Саат кулата до Горна порта. Должината на патеката е 275 метри, со крак од 114 метри.

Уредувањето на ова патека придонесува кон зголемувањето на атрактивните места во Југозападниот плански регион, посетителите можат на нарпават рута по која од централниот дел на двата рида ќе излезат на источната страна, со што ќе се зголеми видливоста на долниот дел од стариот град и на подградието на Охрид. Патеката е изградена од природни материјали, а долж истата се поставени и 24 автентични канделабри.

Вакви патеки се градат и во Општина Струга и Општина Дебрца.

Финасиските средства се обезбедени преку проектот ” Уредување на атрактивни зони и патеки во Југозападниот плански регион”, во рамки на проектот “Одржлив инклузивен рамномерен регионален развој”,  од страна на Швајцарската агенција за развој, Министерството за локална самоуправа, Општина Охрид и Општина Струга.

Галерија

Споделeте:

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

I accept the Privacy Policy