Skip to content

Нов кров и нова фасада за ОУ „Јунус Емре“

ДАТУМ

октомври 20, 2023

Категории

Центарот за развој на Југозападниот плански регион, во рамките на регионалниот проект „Подобрена енергетска ефикасност во ЈЗПР и искористување на ОИЕ“, ги заврши активностите за реконструкција на кровот и фасадата на ОУ „Јунус Емре“ во с.Лисичани-Пласница.

 


Во периодот на летниот распуст, во овој училишен објект, се изврши целосна реконструкција на кровниот покривач како и изолација на самиот кров и реконструкција на надворешната фасада со нова термо фасада. На кровот е поставен нов кровен покривач од пластифициран лим, хидроизолација од тер хартија и термоизолација од камена волна во површина од 1168 м2. Додека, во надворешниот дел од ѕидовите, е изработена нова термо фасада од стиропор од 10 цм во површина од 815 м2, со стиропор од 3 цм површина од околу 95 м2, и фасадно цокле од 69 м2. Вкупната инвестиција за овој зафат е околу 6,5 милиони денари, финансирани од Бирото за регионален развој преку програмите за рамномерен регионален развој за 2022/2023 година.

 


Во рамки на истиот проект, веќе се завршени активностите во Општина Македонски Брод – реконструкција на Општинското Собрание, Општина Дебрца – реконструкција на општинската зграда, Општина Вевчани – реконструкција на кујната на детската градинка, додека во тек е реализацијата на активностите во Општина Кичево – инсталација на 6 фотоволтаични системи во 6 објекти, Општина Струга – реконструкција на ОУ „Св.Климент Охридски“ и ПОУ „Бафтјар Бануши“, а се чекува за брзо време да започне и реализацијата на активноста во Дебар и тоа реконструкција на ОУ „Саид Најдени“.

Споделeте:

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

I accept the Privacy Policy