Skip to content

Поддршка на регионалниот економски развој преку туризмот, културата и другите економски дејности (2021/2022)

Состојба на проект

Реализирани проекти

Датум на отпочнување

декември 22, 2021

Датум на реализација

ТИП НА ФИНАНСИРАЊЕ

Национални фондови

БУЏЕТ (ДЕНАРИ)

22054311

Цели на проектот

Општа цел:

Основната проектна цел е поддршка на регионалниот економски развој преку подобрување на туристичката економска дејност, културата во Југозападниот плански регион и другите сектори на локалната/регионалната економија преку клучни инфраструктурни подобрувања и активности на економско поврзување во Регионот.

Спроведувањето  на проектните компоненти ќе придонесе за значителни економски придобивки на ниво на регионалната економија, како и на квалитетот на живот во поизолираните рурални области.

Специфични цели:

Повисоки стратешки цели кои се остваруваат со реализацијата на овој регионален проект се следниве меѓусебно поврзани цели:

  • Подобрување на квалитетот и економските придобивки од регионалните туристички активности на локалните чинители во туризмот (зголемени приходи и добивки);
  • Подобрен економски стандард на населението, и

Подобрена перцепција, од страна на странските туристи за регионот како туристичка дестинација на долг рок.

Резултати

  1. Модерно уредена и реконструирана сообраќајницата Јане Сандански во Охрид
  2. Модерно уредена и реконструирана сообраќајница во стариот дел на Струга
  3. Модерно уредена и реконструирана сообраќајницата од Центар Жупа до н.м. Бајрамовци
  4. Партерно уреден просторот кај Туристичкиот центар во Вевчани

 

Завршен извештај од проектот

Галерија

Парнерски општини: Оптина Струга, Општина Охрид, Општина Вевчани, Општина Центар Жупа
Документација 

Споделeте го овој проект

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram