Skip to content

Подобрена енергетска ефикасност во ЈЗПР и искористување на ОИЕ (2022/2023)

Состојба на проект

Тековни проекти

Датум на отпочнување

ноември 11, 2022

Датум на реализација

ТИП НА ФИНАНСИРАЊЕ

Национални фондови

БУЏЕТ (ДЕНАРИ)

37811695

Цели на проектот

Општа цел

Основна цел (проектна намера) на проектот е подобрување на енергетската ефикасност на постоечки јавни општински објекти од регионално значење и намалување на годишните трошоци за греење и ладење, преку превземање на енергетски ефикасни мерки и  изградба на фотоволтаични системи за производство на електрична енергија.

 

Специфични цели

Повисоки стратешки цели кое се остваруваат со реализацијата на овој регионален проект се следниве меѓусебно поврзани цели:

  • Намалување на загадувањето на животната средина и подигнување на енергетската ефикасност на јавните објекти преку реализација на повеќе инвестициски активности во 7 општини поврзани со енергетска ефикасност и производство на електрична енергија од обновливи извори на енергија.
  • Намалување на емисија на загадувачки материи (честички, CO2, SO2, NOx) како еквивалент на CO2 од согорување на фосилни горива (ЕЛ Масло за ложење и дрва за горење) преку зфати за подобрување на енергетската ефикасност на 13 јавни објекти и производство на електрична енергија од ОИЕ.

 

Резултати

  1. Намалени трошоци на јавните објекти
  2. Произведена електрична енергија од ОИЕ
  3. Намалено загадување на воздухот
  4. Подобрена заштита на животната средина

Галерија

Парнерски општини: Општина Струга, Дебар, Кичево, Дебрца, Пласница, Македонски Брод, Вевчани
Документација 

Споделeте го овој проект

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram