Skip to content

Month: март 2022

Ќе се формира регионално претпријатие за менаџирање со отпадот во Југозападниот и Пелагонискиот плански регион

Во организација на Министерството за животна средина и просторно планирање, во Битола, се одржа заедничка средба со претставниците на 18 -те општини што им припаѓаат на двата региони со цел
Прочитајте повеќе

Партерно ќе се уредува туристичкиот центар во Вевчани

23 март, Вевчани     Центарот за развој на Југозападниот плански регион изврши воведување во работа на економскиот оператор Тане 2007 кој, по пат на спроведена тендерска постапка, е ангажиран за партерното
Прочитајте повеќе

Ќе се реконструираат улиците Даме Груев и Момчило Јорданоски

17 Март  Со воведувањето во работа на фирмата Маркоски К73 од Струга, како носител на групна набавка, започнаа подготвителните активности за реконструкција на улиците Даме Груев и дел од Момчило
Прочитајте повеќе

Општините преферираат развој наместо пренагласена заштита на Југозападниот плански регион

Струга, 16 март     Градоначалниците од Југозападниот плански регион, денеска, имаа средба со претставници на Министерството за животна средина и просторно планирање и од Агенцијата за просторно планирање, во пресрет на
Прочитајте повеќе

Втора редовна седница на Советот за развој

16 март    Втората редовна седница на Советот за развој на Југозападниот плански регион започна со верификација на мандатите на претставниците од невладиниот сектор и од бизнис заедницата, Ѓоко Милески и
Прочитајте повеќе

Реконструкција на културно-историскиот дом во Требеништа

Требеништа, 15 март 2022      Центарот за развој на Југозападен плански регион, во соработка со Општина Дебрца, почнува со активности за реконструкција на културно-историскиот дом во с.Требеништа. Реконструкцијата опфаќа повеќе компоненти,
Прочитајте повеќе

Обука за паметна специјализација

Центарот за развој на ЈЗПР, на ден 21.03.2022, во Хотел Дрим, со почеток во 10:00 ќасот, организира работилница на тема „ПАМЕТНА СПЕЦИЈАЛИЗАЦИЈА“. Во прилог АГЕНДА
Прочитајте повеќе

Регионален форум за избор на инвестициски проект во Југозападниот плански регион

Струга, 14 март 2022    Со одржувањето на првата регионална форумска сесија на која учество зедоа околу 70-тина претставници од деветте општини од Југозападниот плански регион започна процесот на предлагање и
Прочитајте повеќе

Предадени контејнери за комунален отпад за жителите на Општина Пласница

Пласница, 08.03.2022г,  Денес, во Општина Пласница на Јавното комунално претпријатие од оваа општина, му се предадени контејнери за собирање на отпад, а кои ќе бидат доделени  на граѓаните и правните
Прочитајте повеќе

Подобрување на условите за сместување на лицата со телесен инвалидитет во Охрид

Струга, 07 март 2022      Во пресрет на новата туристичката сезона членовите на Националниот сојуз на лицата со телесен инвалидитет од МОБИЛНОСТ ќе добијат десет реконструирани апартмани, што се наоѓаат во
Прочитајте повеќе